Επιλογή γλώσσας / Select language:
English

Νομός Ηλείας :: Αρχαία Ήλιδα

Εισαγωγή
Μεγέθυνση
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ήλιδας από την ακρόπολη
Η Ηλιδα βρίσκεται 35 χλμ. βόρεια της Ολυμπίας, νότια του ποταμού Πηνειού. Η Ηλιδα έξω από τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα της αρχαιότητας, υπήρξε υπεύθυνη της οργάνωσης και προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων. Η περιοχή κατοικείτο από την Πρωτοελλαδική εποχή 2800-2000π.Χ, αλλά μετά τον 7ον αιώνα π.Χ. η πόλη λόγω των Ολυμπιακών αγώνων γνώρισε μεγάλη ακμή. Η περιοχή της Ηλιδας είχε κηρυχθεί ιερή και απαραβίαστη.

Οι αθλητές από όλη την Ελλάδα έφθαναν στην Ήλιδα ένα μήνα πριν την έναρξη των αγώνων, προκειμένου να προπονηθούν και να ετοιμασθούν για τους αγώνες. Οι αθλητές συνοδεύονταν από τους συγγενείς τους και επώνυμους ξένους, προσδίδοντας αίγλη στην πόλη, η οποία ήταν διαμορφωμένη κυρίως για τους αγώνες, ενώ υπήρχαν λιγότερα οικοδομήματα που αφορούσαν τη δημόσια ζωή της πόλης. Ο Παυσανίας αναφέρει τρία γυμνάσια, παλαίστρα, ξυστό κ.ά. Την εποχή της ακμής της η Ήλιδα υπήρξε από τις πιο πολυάνθρωπες πόλεις της Πελοποννήσου, καθώς καταλάμβανε το μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής Πελοποννήσου, ενώ η πόλη κατείχε έκταση 1500 στρεμμάτων.

Μεγέθυνση
Οδός της Αρχαίας Ήλιδας
Οι Ρωμαίοι μετά την κατάκτηση της περιοχής έκτισαν πολυάριθμα κτίρια στην πλούσια πόλη που συνέχιζε να είναι ακμαία, αλλά η αίγλη της πλέον είχε περιοριστεί. Οι επιδρομές των Ερούλων το 267 μ.Χ. κατέστρεψαν την πόλη, όπως και τη γειτονική της Ολυμπία, ενώ μετά την διακοπή των Ολυμπιακών αγώνων. το 393 μ.Χ., η πόλη σταδιακά έπεσε σε αφάνεια. Κατά τη πρωτοχριστιανική περίοδο μικρό μόνο τμήμα της πόλης κατοικούνταν.

Ο εκτενής αρχαιολογικός χώρος της Ήλιδας την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ανασκάφηκε συστηματικά και αποκαλύφθηκε ο ιστός της πόλης, όπως επίση και πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται στο μουσείο του χώρου. 

Μεγάλο θέατρο του 4ου αιώνα δέσποζε στην ΒΔ πλευρά της πόλης, σε ειδυλλιακή θέση με θέα προς τον Πηνειό. Το θέατρο έχει επιχωματωμένο κοίλο με ισχυρά αναλήμματα στα δύο άκρα για καλύτερη στήριξη, ενώ η σκηνή του είναι λίθινη. Η διάμετρος της ορχήστρας είναι 25 μ., ενώ η σκηνή με τα παρασκήνια καλύπτει χώρο 10Χ50 μ. Το κοίλο χωρίζεται σε επτά κερκίδες και σε έξι διαδρόμους (κλίμακες) οι οποίοι ήταν κατασκευασμένοι με λίθινα σκαλοπάτια στηριγμένα σε ποταμίσιες κροκάλες.

Μεγέθυνση Μεγέθυνση
Το μουσείο της Ήλιδας Κτήρια της Αρχαίας Ήλιδας
 
Μεγέθυνση Μεγέθυνση
Το θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας. Διακρίνεται η κλίμακα (με ποταμίσιες πέτρες) Τμήμα της σκηνής του θεάτρου της Αρχαίας Ήλιδας
 
 
εκτύπωση
|
αποστολή
 
Πανεπιστήμιο Πατρών © 2008 - 24
created by Nidus