Επιλογή γλώσσας / Select language:
English

Νομός Ηλείας :: Ολυμπία

Εισαγωγή
Click to enlarge
Χάρτης της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας
Το λίκνο των αθλητικών εκδηλώσεων της αρχαιότητας επί μία χιλιετία, από το 776 π.Χ. μέχρι το 393 μ.Χ.,  φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς αγώνες της Ελλάδας, και μετά τη Ρωμαϊκή κατάκτηση όλου του τότε γνωστού κόσμου.

Η Ολυμπία βρίσκεται σε ένα γραφικό χώρο που τον χαρακτηρίζουν ήρεμες λοφοσειρές, που πλαισιώνονται με πευκοδάση και ελαιώνες, ενώ η περιοχή διαρρέεται από δύο ποτάμια, τον Αλφειό και τον Κλαδέο που ολοκληρώνουν τη γοητεία του τοπίου. 

Οι αγώνες στην άνθηση τους αποτελούνταν από 13 αγωνίσματα. Το στεφάνι από κλαδί ελιάς που λαμβάνανε οι νικητές, ήταν το σύμβολο της ευγενούς άμιλλας και της επικράτησης του καλύτερου.

Η εκεχειρία που επικρατούσε κατά τη διάρκεια των αγώνων συμβόλιζε την δύναμη τους και την επιρροή που είχαν στους Έλληνες, αλλά και αργότερα σε όλο το Ρωμαϊκό κόσμο, αν και την εποχή εκείνη η αίγλη τους μειώθηκε.

Click to enlarge Click to enlarge
Η παλαίστρατων των Σικυωνίων Ο θησαυρός των Σικυωνίων
 
Click to enlarge Click to enlarge
Ο ναός της Ήρας Το Στάδιο της Ολυμπίας
 

Click to enlarge
Γκραβούρα της Ολυμπίας πριν τις ανασκαφές, όταν ο αρχαιολογικός χώρος ήταν επιχωματωμένος από την ιλύ των ποταμών Αλφειού και Κλάδεου. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1875 από τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Συγχρόνως η Ολυμπία υπήρξε ένα θρησκευτικό κέντρο όπου επικρατούσε η λατρεία του Δία και της Ήρας και όπου συνέρρεαν αναθήματα από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας μοναδική μεγαλοπρέπεια στο χώρο. Στο ναό του Δία υψωνόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Το ιερό αποστερήθηκε μεγάλο μέρος των θησαυρών από τους Ρωμαίους, που τα μετέφεραν στην Ρώμη αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια οι βαρβαρικές επιδρομές (τον 3ον μ.Χ. αιώνα) προκάλεσαν εκ νέου σοβαρές ζημιές στο ιερό, που για λίγους αιώνες λειτούργησε σαν τόπος χριστιανικής λατρείας, ενώ μετά το Μεσαίωνα μεγάλες πλημμύρες από τους ποταμούς Αλφειό και Κλαδέο, εξαφάνισαν τον χώρο, που ξαναήλθε στο φως από τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία άρχισε τις ανασκαφές το 1875 και τις συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Τα ερείπια της Ολυμπίας σήμερα προκαλούν συγκίνηση στους επισκέπτες, που πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο, μπορούν να έλθουν στο μουσείο της Ολυμπίας σε επαφή με την αρχαία πλαστική τέχνη γνωρίζοντας την διαχρονική της εξέλιξη από τα πολυάριθμα αναθήματα και έργα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές.
Click to enlarge Click to enlarge
Αετώματα του ναού του Δία Αετώματα του ναού του Δία
   
Click to enlarge Click to enlarge
Το άγαλμα του Ερμή Το άγαλμα της Νίκης του Παιωνίου
 
εκτύπωση
|
αποστολή
επόμενο : Ολυμπία – UNESCO
 
Πανεπιστήμιο Πατρών © 2008 - 23
created by Nidus