Επιλογή γλώσσας / Select language:
English

Νομός Ηλείας :: Χλεμούτσι

Εισαγωγή
Μεγέθυνση
Η περιοχή του κάστρου Χλεμούτσι. Ανατολικά του κάστρου βρισκόταν η Ανδραβίδα, πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Αχαΐας ενώ βόρεια η παραλιακή Γλαρέντζα το επίνειο της περιοχής. Βορειότερα στα Λουτρά της Υρμίνης βρισκόταν το μικρό κάστρο Ποντικόκαστρο που προστάτευε το Χλεμούτσι από τη βόρεια πλευρά του.
Το Χλεμούτσι, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα φρούρια της Φραγκοκρατίας, βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου στη χερσόνησο της Κυλλήνης. Απέχει ανατολικά από τη θάλασσα 2,5 χλμ. και είναι κτισμένο σε ένα λόφο ύψους 245 μ. πάνω από το σημερινό χωριό Κάστρο, ενώ απέχει 6 χλμ. από το βόρειο ακρωτήρι της Κυλλήνης.

Παρ΄ όλο το μικρό του ύψος ο λόφος αυτός προσφέρει μια πανοραμική θέα προς την γύρω περιοχή και γι’ αυτό προτιμήθηκε από τον Γοδεφρείδο Α’ Βιλεαρδουίνο, ο οποίος το 1220 έκτισε εκεί το κάστρο του, το ισχυρότερο φρούριο του φράγκικου πριγκιπάτου της Αχαΐας, για να προφυλάξει την πρωτεύουσα του Ανδραβίδα, αλλά και την παραλιακή Γλαρέντζα μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της εποχής. Μαζί με το Ποντικόκαστρο, βορειότερα στην περιοχή της Υρμίνης, το Χλεμούτσι ήλεγχε όλη την περιοχή.

Η ακμή του κάστρου συνοδεύτηκε από τις έριδες των διαδόχων του Βιλεαρδουίνου και για ένα μικρό διάστημα, το 1315, πέρασε στα χέρια των Καταλανών, αλλά γρήγορα ανακαταλήφθηκε από τους Φράγκους και παρέμεινε στην κατοχή τους μέχρι τον 15ο αιώνα.  Στη συνέχεια το κάστρο έχασε την σημασία του αλλά πάντοτε παρέμεινε ‘μήλον της έριδος’ εξουσιαζόμενο από Έλληνες, Ενετούς και Τούρκους. Αρχές του 15ου αιώνα το κατέλαβε ο Κάρολος Τόκος της Κεφαλονιάς. Το 1427 πέρασε στα χέρια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Από το 1460 μέχρι το 1687 ήταν στα χέρια των Τούρκων και από το 1687 μέχρι το 1715 στα χέρια των Ενετών. Από το 1715 πέρασε ξανά στα χέρια των Τούρκων μέχρι να ενταχθεί οριστικά το 1821 στο Ελληνικό κράτος.

Οι μικρές παρεμβάσεις που έγιναν από τους διαδοχικούς κατακτητές του κάστρου δεν αλλοίωσαν  την αρχική του μορφή, αποτελώντας ένα σπουδαίο δείγμα οχυρωματικής τέχνης της Φραγκοκρατίας.

Μεγέθυνση Μεγέθυνση
Το κάστρο Χλεμούτσι αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα οχυρωματικής τέχνης της περιόδου της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα.

Το φρούριο αποτελείται από δύο περιβόλους. Το εξωτερικό τείχος περικλείει μεγάλο υπαίθριο χώρο, στον οποίο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας κτίσθηκε ένα τζαμί.

Πιο ενδιαφέρων είναι ο εσωτερικός περίβολος, ο οποίος γύρω από μια κεντρική αυλή περιβάλλεται από συνεχείς αίθουσες, που χρησίμευαν για κατοίκηση, ενώ στην είσοδο σώζεται παρεκκλήσιο. Οι αίθουσες καλύπτονταν με θολωτές κατασκευές, ενώ ακόμα και σήμερα διακρίνονται τα τζάκια που θέρμαιναν τον χώρο.

Στην Ανδραβίδα που απέχει 11 χλμ. ανατολικά από το Χλεμούτσι στην κεντρική πλατεία σώζεται τμήμα του ναού της Αγίας Σοφίας με χαρακτηριστική φράγκικη τεχνοτροπία.

Στο κάστρο του Χλεμουτσίου, όπως και στην Αγία Σοφία της Ανδραβίδας, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μεγέθυνση Μεγέθυνση
Ο εσωτερικός περίβολος του κάστρου Χλεμούτσι και οι αίθουσες του.
 
Μεγέθυνση Μεγέθυνση
Η Αγία Σοφία στην Ανδραβίδα, την πρωτεύουσα του Πριγκηπάτου της Αχαΐας κατά την Φραγκοκρατία.
 
 
εκτύπωση
|
αποστολή
επόμενο : Το φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας
 
Πανεπιστήμιο Πατρών © 2008 - 24
created by Nidus