Επιλογή γλώσσας / Select language:
English

Γενικές πληροφορίες - Ιταλία :: Πολιτιστικές διαδρομές

Εισαγωγή
Η Απουλία καταλαμβάνει το ΝΑ άκρο της Ιταλικής χερσονήσου. Οι ακτές της που βρέχονται από την Αδριατική μπορεί να μην βλέπουν τις απέναντι ακτές της Βαλκανικής χερσονήσου, που απέχουν περίπου 80 μίλια, αλλά βρίσκονται μεταξύ τους σε μια συνεχή επικοινωνία. Οι Έλληνες σήμερα θεωρούν την Απουλία σαν τη πύλη για την είσοδο τους στην Ευρώπη, ενώ οι βόρειες δίοδοι μέσω Σκοπίων και Σερβίας θεωρούνται δύσκολοι και δυσπρόσιτοι δρόμοι. Και οι Ιταλοί από την πλευρά τους, τα Ιόνια νησιά και τις δυτικές ακτές της Ελλάδας τα επισκέπτονται κατά χιλιάδες αισθανόμενοι δεσμούς οικειότητας να τους ενώνουν με τους Έλληνες. Τα 2000 χρόνια παρουσίας των Ελλήνων στη Νότιο Ιταλία έχουν δημιουργήσει αόρατους δεσμούς που διατηρούν σφιχτοδεμένες τις σχέσεις των κατοίκων των δύο χωρών.

Μεγέθυνση Μεγέθυνση
Η Αδριατική από το Τέρμολι (Termoli). Εκατό ναυτικά μίλια τη χωρίζουν από τις απέναντι βαλκανικές ακτές. H περιφέρεια (Regione) της Απουλίας (Puglia).
 

Σύγχρονες (και λατινικές) ονομασίες με τις αντίστοιχες αρχαίες Ελληνικές των πόλεων και χωριών στην περιοχή της Απουλίας.

BARI (Barium) Βάριον
BRINDISI (Brundisium) Βρινδήσιον
EGNAZIA (Egnatia) Γναθία
GALLIPOLI Καλλίπολις
CANOSA DI PUGLIA Κανύσιον
SANTA MARIA DI LEUCA   Λευκή Ακρα
MANDURIA Μανδύριον - Μανδόριον
ORIA (Uria) Υρία
GRAVINA IN PUGLIA (Silvium)  Σίδιον
TARANTO (Tarentum) Τάρας
OTRANTO (Hydruntum) Υδρούς
 
εκτύπωση
|
αποστολή
επόμενο : Ο Β' Ελληνικός ακοικισμός και ...
 
Πανεπιστήμιο Πατρών © 2008 - 24
created by Nidus