Επιλογή γλώσσας / Select language:
English

Σχετικά με το έργο
Το έργο “Οι χάρτες του Οδυσσέα”, πολιτιστικά αξιοθέατα της Δυτικής Ελλάδας - Απουλία Ιταλίας, είναι ένα καινούργιο ταξίδι του Οδυσσέα για την ανακάλυψη τόπων, ατόμων και δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζουν την μεσογειακή πολιτιστική κληρονομιά. Ερωτηματολόγια και τεστ, απογραφή και μελέτη 20 ιστορικών και αρχιτεκτονικών αγαθών υψηλής ποιότητας, συνθετική έκθεση on line, οδηγός των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών αγαθών και δραστηριοτήτων στις περιοχές του ‘έργου’ (target) της Δυτικής Ελλάδας

Ομάδα εργασίας:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΤΣΙΡΙΔΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (επιστημονικός υπεύθυνος)

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΡΑΜΗ, Λέκτορας Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνος / συντονίστρια)

MARTIN KREEB, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (αρχαιολογικές αναφορές)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ (κείμενα, φωτογραφίες)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Μεταφραστής)

Ερωτηματολόγιο

1) Ποιοι είναι τα σημαντικότερα μνημεία, εκδηλώσεις ή ιστορικές προσωπικότητες που συνδέονται άρρηκτα με την πολιτιστική ζωή και κληρονομιά της περιοχής σας;

2) Ποιοι πολιτιστικοί τόποι ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θεωρείτε ότι μπορούν να αποτελέσουν κοινό σημείο ενδιαφέροντος μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας;

3) Αναφέρατε, εφόσον υπάρχουν, τα ονόματα καλλιτεχνών ή λογίων που θεωρείτε ότι συνέβαλαν κατά το παρελθόν στον πολιτιστικό διάλογο μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

4) Αναφέρατε, εφόσον υπάρχουν, ζώντες καλλιτέχνες ή λογίους που θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

5) Ποια είναι τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα και θεσμοί της περιοχής σας που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις από τον χώρο του θεάματος;

6) Σημειώστε τα κτήρια (μνημεία, εκκλησίες, κάστρα, θέατρα κ.ά.) τα οποία έχουν επηρεαστεί από την ιταλική αρχιτεκτονική.

7) Σημειώστε, εφόσον υπάρχουν, συγκεκριμένους βιομηχανικούς χώρους τους οποίους χρησιμοποιείτε για πολιτιστικές λειτουργίες.

Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε τις παραπάνω 7 ερωτήσεις κλειστού τύπου, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τους σκοπούς της έρευνας. Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου είχαν στόχο την απόσπαση απαντήσεων, με ενιαίο τρόπο, από όλους τους συμμετέχοντες . Έτσι τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν είναι επαρκεί για συγκρίσεις.

Τα ερωτηματολόγια (60 στο σύνολο), διανεμήθηκαν στους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς (20), τις Νομαρχίες (20) και τους Δήμους (20) της Δυτικής Ελλάδας. Ο συνολικός αριθμός των ερωτηματολογίων πού συμπληρώθηκαν από τους ανωτέρω φορείς και επιστράφηκαν ήταν 45 (δείγμα που κρίθηκε επαρκές).

Ύστερα από έρευνα, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία και με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, Νομαρχίες και Δήμους, η ομάδα εργασίας αξιολόγησε και κατέληξε στους ακόλουθους 20 σημαντικότερους τόπους της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι φέρουν ιστορική αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά. Ο κάθε ένας χωριστά και για διαφορετικούς λόγους αναδεικνύει και προβάλλει άτομα και δραστηριότητες οι οποίες συμβάλλουν στην διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Την υλοποίηση της καταγραφής των τόπων και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων ανέλαβε το γραφείο μελετών SPEED AE. Μετά την παράδοση της αναλυτικής καταγραφής των πολιτιστικών τόπων από το γραφείο μελετών στη συντονίστρια του προγράμματος διασφαλίστηκε η ερευνητική ποιότητα του περιεχομένου.

Ευχαριστούμε την εταιρία ROAD για την παραχώρηση χρήσεως των χαρτών.

 
 
Πανεπιστήμιο Πατρών © 2008 - 24
created by Nidus