Επιλογή γλώσσας / Select language:
English

Νομός Αιτωλοακαρνανίας :: Ναύπακτος

Εισαγωγή
Μεγέθυνση
Το λιμάνι της Ναυπάκτου όπου πραγματοποιούνται θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπάκτου.
Η Ναύπακτος είναι το πιο ακριβό μονόπετρο πάνω στο θαλάσσιο δαχτυλίδι του Κορινθιακού κόλπου. Μια υπέροχη μικρή καστροπολιτεία που αναπτύσσεται σε ένα βράχινο έξαρμα, στις νότιες απολήξεις της ψηλότερης κορυφής (Ρίγανη υψομ. 1469 μ.), του βουνού Όρη Ναυπακτίας,  ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.

Αιώνες ιστορίας διατρέχουν αυτή την μικρή πέτρινη ραχοκοκαλιά.

Από την περιοχή της Ναυπάκτου περάσανε οι Δωριείς, δέκα αιώνες π.Χ., κατευθυνόμενοι για τη νότια Πελοπόννησο. Λέγεται ότι ναυπήγηση των πλοίων τους (ναυς και πήγνυμι) έδωσε και την ονομασία στην πόλη. Η πόλη οχυρώθηκε στα σημερινά περίπου όρια του τείχους. Την εποχή που οι Σπαρτιάτες  είχαν εκδιώξει τους Μεσσήνιους (456 π.Χ.) από τα πάτρια χώματα τους, οι Αθηναίοι που ήλεγχαν την περιοχή, τους εγκατέστησαν στην Ναύπακτο χρησιμοποιώντας την πόλη σαν τη σπουδαιότερη ναυτική βάση τους. Οι πρώτες οχυρώσεις της πόλης ανάγονται σε αυτήν την περίοδο. Μετά την ήττα των Αθηναίων και τον τερματισμό του Πελοποννησιακού πολέμου το 404 π.Χ.,  η Ναύπακτος περιήλθε στους Σπαρτιάτες. Η Ναύπακτος τα επόμενα χρόνια άλλαξε χέρια αλλάζει χέρια και, πριν την έλευση των Ρωμαίων, βρέθηκε στα χέρια των Αιτωλών στη οποία συγκεντρώνονταν μετά την καταστροφή του Θέρμου από τους Μακεδόνες. Ρωμαίοι και Βυζαντινοί διατήρησαν την Ναύπακτο σαν ένα σημαντικό διαμετακομιστικό σταθμό, καθώς τότε δεν υπήρχε η διώρυγα της Κορίνθου. Από τον 7ον μέχρι και τον 10ον  αιώνα η Ναύπακτος υπήρξε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Τα 1210 οι Φράγκοι κατέλαβαν την Ναύπακτο για 200 χρόνια μέχρι το 1407, όταν έφθασαν οι Ενετοί, οι οποίοι οχύρωσαν εκ νέου την πόλη και την ονόμασαν Lepanto. Η πόλη πέρασε αλληλοδιαδόχως στους Τούρκους και στους Ενετούς μέχρι το 1829, οπότε παραδόθηκε από τους Τούρκους στον Καποδίστρια.

Η Ναύπακτος ακόμα αναφέρεται ακόμη ως ο τελευταίος προορισμός του περιηγητή Παυσανία, ο οποίος με την Ναύπακτο κλείνει την δεκαετή περιήγηση του στην Ελλάδα.  

Το όνομα της Ναυπάκτου έμεινε και στην ιστορία από την ομώνυμη ναυμαχία που έγινε το 1571 μ.Χ. στην είσοδο του Πατραϊκού κόλπου μεταξύ των συνασπισμένων δυτικών δυνάμεων στην προσπάθεια τους να ανακόψουν την Οθωμανική εξάπλωση. Η ναυμαχία αυτή που κατέληξε σε συντριβή των Οθωμανών ήταν μία από τις λίγες επιτυχίες της Δύσης ενάντια στην επεκτατική πολιτική των Οθωμανών χωρίς κανένα όμως ουσιαστικό αντίκρισμα.  
 
εκτύπωση
|
αποστολή
επόμενο : Τα τείχη της πόλης
 
Πανεπιστήμιο Πατρών © 2008 - 24
created by Nidus