Επιλογή γλώσσας / Select language:
English

Νομός Αχαΐας :: Πάτρα

Βιομηχανικοί χώροι Πάτρας
Η Πάτρα απελευθερώθηκε το 1828. Η πόλη παραδόθηκε στις Γαλλικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Μαιζόν, ο οποίος την παρέδωσε τον επόμενο χρόνο στο Ελληνικό κράτος. Κατά την περίοδο που ακολούθησε η ανάπτυξη της Πάτρας υπήρξε ραγδαία. Σε αυτή την οικονομική άνθηση συνέβαλε κυρίως η σταφίδα, ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση στην Δυτική Ευρώπη και κυρίως στην Αγγλία. Από 6.500 στρέμματα το 1833 η σταφιδοπαραγωγή επεκτάθηκε στα 52.000 στρέμματα. Σε όλη την παράλια ζώνη της πόλης που κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας ήταν ακατοίκητη, ιδρύθηκαν αποθήκες και εμπορικές εγκαταστάσεις, ενώ στους αμέσως επόμενους δρόμους ανεγέρθηκαν τα σπίτια των πλούσιων εμπόρων σε νεοκλασική κυρίως αρχιτεκτονική, από τα οποία πολλά σώζονται μέχρι σήμερα. Η Πάτρα υπήρξε από την εποχή εκείνη η πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, καθώς τα σύνορα της τότε σταματούσαν στον Αμβρακικό κόλπο και κανένα σημαντικό λιμάνι δεν υπήρχε στην δυτική ακτή της Ακαρνανίας. Τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα στην Πάτρα λειτουργούσαν 30 ατμοκίνητα εργοστάσια. Συγχρόνως η πόλη συνδέθηκε σιδηροδρομικώς με το Αίγιο αλλά και μέσω του Κρυονερίου με το Μεσολλόγι και το Αγρίνιο. Η Πάτρα αναδείχθηκε το μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας καθώς στην πόλη είχαν εγκατασταθεί πολυάριθμοι εμπορικοί οίκοι του εξωτερικού.

Μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η πόλη κατά Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, άρχισε μια νέα περίοδος εκβιομηχάνισης της πόλης, η οποία παρουσίασε κάμψη κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1980-1990 κατά τις οποίες πολλά εργοστάσια κλείσανε. Από τις αρχές του 20ου αιώνα η Πάτρα ξαναβρήκε τον ρυθμό ανάπτυξης της και η πόλη παρουσιάζει μια άνθηση, καθώς συνεχίζει να παραμένει ο ομφάλιος λώρος της Ελλάδας με την Δυτική Ευρώπη μέσω της Ιταλίας.Ιδιαίτερη ζωή στην πόλη δίνει και η ανάπτυξη του Πανεπιστήμιου της Πάτρας που λειτουργεί από το 1964 και κατέχει σήμερα την τρίτη θέση από πλευράς αριθμού φοιτητών στην Ελλάδα.  Πολλές από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του προηγούμενου αιώνα χρησιμοποιούνται σήμερα σαν πολιτιστικά κέντρα και πραγματοποιούνται εκθέσεις και δρώμενα.

Μεγέθυνση Μεγέθυνση
Η αγγλικανική και η καθολική εκκλησία της πόλης της Πάτρας που κτισθήκανε από τις παροικίες των δυτικοευρωπαίων που ήταν εγκατεστημένοι στην πόλη κατά το τέλος του 19ου και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Η αγγλικανική εκκλησία χρησιμοποιείται σήμερα σαν εκθεσιακός χώρος.
 


Σταφιδαποθήκες BARRY


Πάνω στην παράλια ζώνη το κτίριο των σταφιδαποθηκών Barry που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Οι σταφιδαποθήκες Μπάρρυ λειτούργησαν από το 1936 μέχρι και το 1986, οπότε και σταμάτησαν οι μεγάλες εξαγωγές σταφίδας. Το κτίριο των αποθηκών λειτουργεί σήμερα σαν πολυχώρος πολιτισμού, όπου πραγματοποιούνται εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Μεγέθυνση Μεγέθυνση
Μεγέθυνση Μεγέθυνση
Οι σταφιδαποθήκες BARRY
 


Μύλοι του Αγ. Γεωργίου

Κτισμένο κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου το κτίριο της αλευρομηχανίας του Αγ. Γεωργίου  βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της πόλης. Ο τελευταίος όροφος του κτιρίου χρησιμοποιείται για εκθεσιακά δρώμενα

Μεγέθυνση Μεγέθυνση


Κτήριο ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μεγέθυνση
Ο χώρος του Μαραγκοπούλειου χρησιμοποιείται για παρουσίαση πολιτιστικών δρώμενων του Δήμου Πάτρας
Φωτό από το site της Πολιτιστικής Πάτρας 2006
Ο Βασίλειος Μαραγκόπουλος γεννήθηκε το 1873 και το 1893 άνοιξε ένα μικρό κατάστημα στο ίδιο σημείο, όπου σήμερα βρίσκεται το επιβλητικό κτίριο που χρησίμευε σαν κέντρο της εμπορικής του δραστηριότητας (Μαραγκοπούλειο). Το 1919 δημιούργησε βιομηχανία καλτσών και το 1923 ίδρυσε την βιομηχανία Πατραική που αργότερα πέρασε στην οικογένεια Κατσάμπα. Το 1930 δημιούργησε μια μεγάλη σταφιδοεξαγωγική επιχείρηση και επεξέτεινε τις εμπορικές του δραστηριότητες. Υπήρξε μεγάλος ευεργέτης του χωριού του Βραχναίικα όπου γεννήθηκε. Πέθανε το 1944 στην Αθήνα. Το Μαραγκοπούλειο αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, κτισμένο σε ύφος εκλεκτικιστικό στο οποίο ξεχωρίζουν τα  art deco στοιχεία.



Μεγέθυνση Μεγέθυνση


Κτήριο Χαρτοποιίας ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η χαρτοβιομηχανία Λαδόπουλου ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το 1928 και εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες χαρτοβιομηχανίες των Βαλκανίων. Το 1980 το εργοστάσιο έκλεισε, αφήνοντας μια βιομηχανική εξελικτική αρχιτεκτονική, καθώς για κάθε νέα μηχανή παραγωγής χτιζότανε και ένα κτίριο. Τμήματα των κτιρίων αυτών έχουν μετατραπεί σε εκθεσιακούς χώρους.

Μεγέθυνση Μεγέθυνση
Η βιομηχανία Λαδόπουλου και … φωτογραφικές εικαστικές παρεμβάσεις
 
Μεγέθυνση Μεγέθυνση
Εξωτερικές όψεις του βιομηχανικού χώρου Λαδόπουλου
 
Μεγέθυνση Μεγέθυνση
Εσωτερικές όψεις από τις σωζόμενες εγκαταστάσεις παραγωγής χαρτιού.
 
Μεγέθυνση Μεγέθυνση
Στον προαύλιο χώρο της βιομηχανίας Λαδόπουλου δημιουργήθηκε το ‘‘ΘΕΑΤΡΟ’’ που φιλοξένησε πολιτιστικές παραστάσεις της ‘‘Πάτρας 2006’’
 
 
εκτύπωση
|
αποστολή
προηγούμενο :Το θέατρο "ΑΠΟΛΛΩΝ"
 
Πανεπιστήμιο Πατρών © 2008 - 24
created by Nidus